Zárubeň zajišťuje správný chod křídla dveří a plní dekorativní roli. Jaké jsou různé typy zárubní a jak vybrat tu nejlepší?

Výběr dveří je jen část procesu. Neméně důležitým prvkem dveří je zárubeň, která zajišťuje správný chod křídla a plní dekorativní roli. Poradíme, čím se jednotlivé typy zárubní vyznačují a jak vybrat tu nejlepší.


Jakou roli plní zárubně?

Co je zárubeň? Zárubeň není nic jiného než rám, který je trvale připevněn ve stěně vstupního otvoru a do kterého se pomocí pantů montují dveře. Zárubeň má funkci jak konstrukční (zárubně drží dveře ve správné poloze a těsní), tak dekorativní. Měli by jste zvolit variantu, která se bude hodit jak ke křídlu dveří, tak k celkovému designu dané místnosti.


Materiály zárubní

Nejčastěji se volí zárubeň ze stejného materiálu jako je materiál křídla, protože pro mnoho lidí je důležitý jednotný design. Neméně zajímavým stylovým řešením je však kombinace různých materiálů, například ocelové zárubně a dřevěných dveří. Oblíbené jsou dřevěné zárubně. Jsou odolné, pevné a zdůrazňují útulnou atmosféru interiéru. Dřevo je ale dost drahá investice, a proto je na trhu mnoho zárubní z materiálů na bázi dřeva, např. MDF desky. Na druhou stranu kovová zárubeň - ocelová nebo hliníková - je zase pevná a odolná vůči vlhkosti a mechanickému poškození. Tyto zárubně vypadají trochu stroze, ale v mnoha interiérových stylech je takový efekt žádoucí, a proto jsou také často vybírány do místností zařízených v loftovém nebo moderním stylu.


Typy zárubní

Mezi hlavní typy zárubní patří rámové a regulované zárubně, dále zárubně pro dveře falcové nebo bezfalcové. V některých případech bude ideálním řešením zárubeň skrytá, nebo obložková na kovovou zárubeň (OKZ).


Regulovaná zárubeň

Regulovaná zárubeň je dobrou volbou do místnosti se standardní tloušťkou stěny a jediná vhodná do interiérů se silnými nebo nerovnými stěnami. Její konstrukce je taková, že lze rozměr zárubně upravit dle skutečné šířky příčky a sama se elasticky přizpůsobí stěnám. Jedinou podmínkou je, že stěny musí mít šířku min. 6,5 cm. Regulovaná zárubeň se nejčastěji používá ve starých budovách a činžovních domech a také v interiérech, kde stěny neodpovídají standardním rozměrům. V ostatních případech se často volí kvůli bezproblémové montáži.

Montáž regulované zárubně není obtížná, ale pro usnadnění tohoto úkolu dodáváme návod k montáži. Mimochodem, doporučujeme také variantu zárubně, kterou je regulovaná průchozí zárubeň, tzv. tunel.


Rámová zárubeň

Rámová zárubeň známá také jako bloková zárubeň se dobře hodí pro stěny s tloušťkou od 9 cm. Šířka rámové zárubně se nemění, lze ji tedy použít pouze v tomto případě. Pevné zárubně se používají především v novostavbách, kde jsou stěny dokonale hladké a rovné. V ostatních situacích zůstává volba na regulované zárubni. Montáž rámové zárubně vyžaduje přesnost a trpělivost, ale její velkou výhodou je nižší cena.

Pro snadnější procesu montáže rámové zárubně poskytujeme montážní návod. Doporučujeme také naši rámovou zárubeň.


Falcová a bezfalcová zárubeň

Další rozhodnutí, které je potřeba učinit je, zda mají být dveře falcové nebo bezfalcové. Falcová (polodrážková) zárubeň vytváří efekt charakteristického odsazení mezi dveřním křídlem a zárubní. Na takových dveřích jsou vidět panty, jejichž seřízení je snadné. Falcová (polodrážková zárubeň) má klasickou jednoduchou konstrukci a snadno se instaluje.

Zde je model z naší nabídky: falcová zárubeň Erkado.

Bezfalcová (bezpolodrážková) zárubeň umožňuje dosáhnout efektu jedné roviny obložky s dveřmi po jejich zavření. Panty jsou skryté a jejich seřízení je o něco málo náročnější. Montáž bezfalcové zárubně bývá pracnější a zdlouhavější. Proto je vhodné pracovat s trpělivostí a přesností..

Zde je model z naší nabídky: bezfalcová zárubeň Erkado.


Obložka na kovovou zárubeň (OKZ)

Obložka na kovovou zárubeň je řešení, které umožňuje pohledovou změnu zárubně bez nutnosti demontáže původně instalované kovové zárubně. To platí zejména o bytech s kovovými zárubněmi, které se montovaly před mnoha lety. Když chceme zrekonstruovat místnosti a vyměnit dveře za nové, zůstává otázka, co s nevzhlednou a opotřebovanou kovovou zárubní. Perfektním řešením je obložka na kovovou zárubeň (OKZ). Obložka zcela zakryje starou zárubeň, aniž by výrazně zmenšila velikost průchozího otvoru.

V našem sortimentu máme také obložky na kovové zárubně. Pro usnadnění jejich montáže přikládáme montážní návod.


A co třeba diskrétní skrytá zárubeň?

Zárubeň ukrytá ve stěně je skryté konstrukce, díky které je vidět pouze křídlo a klika. Skrytý rám zárubně má navíc skryté panty, které jsou vidět až po otevření dveří. Toto řešení je oblíbené mezi milovníky moderních a minimalistických stylů.


Jakou zárubeň vybrat a na co si dát pozor před koupí?

Čeká vás mnoho voleb, včetně toho klíčového: regulovaná nebo rámová zárubeň? Věnujte chvíli analýze několika následujících bodů. Změřte tloušťku stěn a zkontrolujte, zda jsou rovné. Tyto parametry mohou rozhodnout o výběru. Pokud ne, vyberte si tu zárubeň, jejíž způsob montáže lépe odpovídá vašim manuálním dovednostem. Zvažte také, zda chcete, aby dveře tvořily jednu rovinu se zárubní či nikoliv – to určí, zda potřebujete zárubeň falcovou nebo bezfalcovou.