Hamptons vyvolává pocit letní dovolené, či blízká setkání s přírodou a uklidňuje smysly klidnými barvami, v kterých převažují odstíny písku, vody a nebe.
Je to styl, který upřednostňuje hlubokou relaxaci a zároveň nabízí harmonii a bezkonkurenční pohodlí.

Hamptonský styl – odkud pochází?

Na východním pobřeží Spojených států amerických se nachází ostrov Long Island. Část ostrova zaujímají The Hamptons neboli městečka, kterým vévodí oblíbená přímořská střediska. Právě sem přichází mnoho slavných a bohatých obyvatel Manhattanu, aby si odpočinuli od stresu a shonu velkoměsta. Zdrojem relaxace je pro ně šum moře, písečné pláže, svěží voňavý vánek a oči uklidňující zeleň. Nechtějí se však vzdát pohodlí a různých vymožeností, a proto zdejší usedlosti vypadají působivě a nad výlohami prodejen lze vidět vývěsní štíty luxusních značek. Přesně takový je styl Hamptons – na jedné straně elegantní a na druhé pohodlný. Zpočátku byl styl Hamptons charakteristický pouze pro místní usedlosti, ale dnes si tento vkusný a útulný styl získává stále více a více srdcí po celém světě.


Styl Hamptons: vlastnosti interiéru.

Bydlení ve stylu Hamptons charakterizuje propojení letní relaxace s luxusním vzhledem. Je plné volnosti, nonšalance a nenucenosti a zároveň je estetické a decentně luxusní. Interiér Hamptons je navržen promyšleným a uceleným způsobem a není zde místo pro nahodilé předměty. Čerpá z klasického, retro a rustikálního stylu a vyhýbá se moderně. Interiér ve stylu Hamptons tvoří pohodlná postel, pohovky, křesla a nábytek ze dřeva, proutí a ratanu, které odkazují na blízkost přírody. Důležitým prvkem budující atmosféru, jsou doplňky v mořském stylu: soška a obrázky mořských živočichů, ozdobné plachetnice, lucerny, modré vázy, ale i mušle a oblázky přivezené z dovolených. Hamptons styl v interiérech potěší fotografiemi nebo uměleckými díly zachycujícími přímořskou scenérii - vodu, zrnka písku a trávy, stejně tak i tapetami s mořskou tématikou.

Podívejte se také na: Boho styl – jak zařídit interiér v tomto stylu a jaké vybrat dveře?


Paleta barev a látek ve stylu Hamptons.

Interiér ve stylu Hamptons nabízí vzhled, barvy a atmosféru, které v tomto přímořském prostředí převládají. Možná právě to způsobuje, že se dostaví pocit prázdninového relaxu v okamžiku, kdy překročíte práh místnosti. Mezi barvami dominuje bílá, stejně jako šedá, béžová a modrá, a to od tlumených až po výraznější odstíny. Barvami Hamptons jsou také světle hnědá a tmavě zelená. Barevné provedení odkazuje na rozmanité složení okolní přírody - písek, moře, nebe, tráva, mušle a kousky dřeva vyplaveného na břeh. Celek působí nesmírně uklidňujícím způsobem.

Hamptons textil je další poctou přírodě. Styl Hamptons nejčastěji sahá po textiliích z přírodních tkanin - lnu, vlny a bavlny. Používají se jako potahové látky k čalounění sedacích souprav, nebo k výrobě stínidel lamp obývacího pokoje. Dlouhé závěsy, na dotek příjemný přehoz, hřejivé přikrývky a množství měkkých polštářů jsou prvky, které hrají důležitou roli při vytváření pocitu útulného tepla, pohodlí a šarmu.


Jak se liší styl New Hamptons od klasického Hamptons?

Současný moderní styl Hamptons je nejvíce k vidění v Austrálii. Tradiční provedení Hamptons je zde obohaceno o moderní prvky, které mu dodávají modernistický charakter. Objevuje se zde nábytek ze skla a kovu, ten dřevěný v širší paletě odstínů – nejen bílé a světle hnědé, ale také v odstínu ořechu nebo sytě tmavě hnědé. Barevná škála je v New Hamptons mnohem širší a často se v něm objevují barvy pastelové, nebo hořčicově žlutá, stejně jako červená, fialová a zlatá. Vítané jsou též geometrické vzory. Styl New Hamptons umožňuje větší volnost v uspořádání, ale přitom se stále vyhýbá výrazným vzorům, křiklavým barvám a minimalistickým formám. Stále je v něm hezky, příjemně a skoro cítíte pobřežní vánek.


Dveře ve stylu Hamptons – jakže vybrat ideální model?

V tak promyšleném a konzistentním stylu, jakým je trend Hamptons, jsou potřebné dveře, které dokonale ladí s interiérem. Bílá křídla dveří s jednoduchým vzhledem, který nenarušuje harmonii místnosti, budou tou nejlepší volbou. Dveře ve stylu Hamptons jsou univerzální, nadčasové, decentní a vzorů a dekorací využívají velmi opatrně. Doporučujeme klasické modely Milda 5 s jemným, zajímavým dekorem a Turan 3 s geometrickým vzorem. Pokud potřebujete dveře s drážkami, věnujte pozornost dveřím Baldur 8 v minimalistickém designu a Anubis 4 s tradičním tvarem drážek. Vizuálně o něco zajímavější jsou dveře Sylena 7 a Juka 8, avšak stále jde o elegantní modely do vkusně uspořádaných interiérů ve stylu Hamptons. Pro pokoje v duchu New Hamptons zvolte dveřní křídlo Nemézie 6 nebo lakované dveře Nemézie 9 s prosklením - oba modely zaujmou zlatými klikami a panty a o málo výraznějšími dekory.